top of page
לוגו כיתוב-01.png
YONI TREE-02.png

בלב המטרופולין,
האספלט וגורדי השחקים נמצאת פינה שלווה. מקום בו מניחים למתח ולצפיפות של אורח החיים העירוני לטובת רגעים של נחת, סקרנות ומפגש עם הטבע. נותנים לזמן לעבור לקצב אחר, כזה שמרגיש בנוח, שמאפשר ביטוי עצמי וקבלה.

אודות
20200519_173320_edited.jpg

אני יוני.

אני בן 35, ולמרות שגדלתי בקיבוץ, אני חי כבר שנים רבות בתל אביב, נשוי ללירון ואבא למעיין. בעל תואר ראשון בחינוך וסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב ותעודת מטפל באמצעות גינון של סמינר הקיבוצים.

אני עובד שנים רבות בבתי ספר עם ילדים מכיתות א' עד ו' בגינות טיפולית שהקמנו יחד. בנוסף,  בהוסטלים  ומרכזי יום עם אוכלוסיות מיוחדות וכן במרכזי בריאות הנפש.

הגישה המקצועית שלי

את הגינון הטיפולי גיליתי למעשה מתוך מפגש עם מערכת החינוך הפורמלית.

עם סיום התואר הראשון הבנתי שמערכת זו מרוחקת ומנוכרת ממה שאני תופס כמקור הלימוד המשמעותי ביותר שלנו - הטבע. החיפוש אחר המדיום הנכון לעבוד דרכו בתחום החינוך והטיפול הפגיש אותי עם גישת הגינון הטיפולי, כשהבחנתי בכך שהמפגש עם הטבע ועם העבודה בגינה יכולה לתת מענה לכל מצב רגשי בו אדם נמצא. הבחנתי גם במידת האינטואיטיביות של הגינון, אשר יכולה לתת לאדם את האפשרות לסגל לעצמו גם גישה סלחנית כלפי כישלונות שהוא נוחל במרחב הזה. על רקע זה, עיצבתי את גישתי המקצועית עם ילדים ונוער עמם אני עובד.

הגישה המקצועית

רקע מקצועי

את מקורותיו של הגינון הטיפולי נהוג לייחס לבתי החולים לבריאות הנפש באנגליה של סוף המאה  ה - 17.

אולם, מחשבה מעמיקה יותר מבהירה כי הטיפול באמצעות גינון היה כאן תמיד, לפחות מהמהפכה החקלאית לפני כ - 12,000 שנים ואולי אף לפניה. אופיה האותנטי והאינטואיטיבי של העשייה החקלאית או הגננית בהכרח היה בשימוש האדם בהיותו יצור סקרן ויצרני משחר האנושות.

המעבר מחברה קטנה והומוגנית בכפר לחברה גדולה והטרוגנית בעיר הוביל לשינוים רבים עבור האדם שנמצא כעת רחוק יותר מהטבע. אולם האדם לעד יהיה חלק מהטבע, יימשך אליו ויערוג לו, במין חוש שישי קדמוני שמביא רווחה נפשית. הגינה, עבורנו היא נציג של הטבע בעולמנו האורבני והיא מציעה את עצמה בתור קו חמצן למקורות שלנו.​

אף על פי כן, לפרקטיקה הזו יש שורשים מוחשיים של מיסוד וסטנדרטיזציה. כאמור, כבר לפני כ - 200 שנים נעשה שימוש בגרסה ראשונית של גינון טיפולי בבתי חולים באירופה ובארה"ב. בתי חולים אלה עוצבו בצורה פסטורלית ומלאת צמחייה, במחשבה שעצם השהייה במרחב טבעי מביא לתחושות מרגיעות ולריפוי. בנוסף, התנסו המטופלים של בית החולים בטיפול בצמחים ובגינון.

בראשית המאה ה - 20 החלו לפעול מוסדות לימוד אקדמיים בארה"ב, ומאוחר יותר באנגליה, אשר לימדו את המקצוע וביססו אותו ככלי טיפולים מוכר ומפוקח.​ מאוחר יותר, בשנות ה - 40 נכנס התחום לאקדמיה, ראשית תחת חסות הריפוי בעיסוק ומאוחר יותר בפני עצמו. כיום ניתן למצוא גינון טיפולי כמעט בכל מוסדות הטיפול השונים, ועבור כל האוכלוסיות השונות. בישראל, הגינון הטיפולי קיים כבר מסוף שנות ה - 60, והוא היום כלי טיפול שכיח ונפוץ. אופיה של העבודה הגננית, ככלי טיפולי ובכלל, מאפשרת למטופלים להתמסר ולאהוב את הגינה ואת המפגשים הטיפוליים בצורה ייחודית ובשונה משיטות טיפול אחרות שעשויות להחוות לעיתים כחודרניות או אף מנוכרות.

רקע מקצועי

איך זה עובד?

הגינה הינה זירה של מפגש עם הטבע, מקום בו אנו, הגננים, כפופים לתנאי הטבע מצד אחד, אך בעלי אחריות ומחויבות, מצד שני. זהו מקום בו הילד לומד למקם את עצמו בין מה שהוא יכול להשפיע עליו לבין החוקים החיצוניים שנכפים עליו. לפעמים החוקים האלה יהיו נוקשים ולפעמים גמישים, וילדים שונים יפתחו אסטרטגיות התמודדות שונות עם קשיים בגינה. הגינה יכולה לאפשר לילדים מידה של חופש ואוטונומיה להיות אדונים לחלקה שלהם ובכך לפתח תחושת עצמאות רבה יותר. בנוסף, הפידבק המיידי שמציעה הגינה עבור הילד מהווה תמונת מראה מצוינת להשלכות פעולותיו או העדרן. לדוגמא, ילד אשר יקפיד למקם את הגינה שלו במיקום נכון,  ואשר ישקה ויעשב אותה, יראה כיצד היא פורחת ומניבה לו פרי. מצד שני, ילד אשר יבחר להשקיע בה פחות - לא ישקה תקופה ארוכה, יתחם את הגינה שלו בצורה שאיננה ברורה או ישתול בצפיפות רבה מדי, יראה את תוצאות החלטותיו גם כשהן פחות נעימות. באופן זה למשל, יכול ילד ללמוד על גבולות ועל ההשלכות של חצייתן.

 

העבודה בגינה מציעה מקום רב ליצירתיות, וחופש לעצב את המרחב לפי השקפת הילד והיא למעשה בבואה של אופיו והעדפותיו. בנוסף לעבודת הגינון, אנו עוסקים במיומנויות יצרניות שונות כמו נגרות, בישול, אומנות ועוד. אלו משלימות עבור הילד את החוויה היצרנית ומביאות אפשרויות נוספות של ביטוי לפי צרכיו ונטיותיו של הילד. בין אם מדובר בסלט טרי שיכין מהגינה או מרק ירקות חם בחורף בין אם מדובר בבניית גדר עץ לגינה שלו, שלט ובו יצרוב את שמו בעזרת זכוכית מגדלת או אפילו רהיט שיבנה ויוכל לקחת לביתו. ריבוי אפשרויות הביטוי מגדיל את אפשרויות חוויות ההצלחה ואת תחושת הייחודיות של הילד. אלו יסייעו לילדים בחיזוק הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות. בנוסף, העבודה אל מול הטבע בהכרח מחייבת ללמוד דחיית סיפוקים - זרע שנזרע היום יאכל רק כעבור מספר חודשים, במקרה הטוב.

איך זהעובד
למי זה מתאים

למי זה מתאים?

הגינון הטיפולי פונה לאוכלוסיות שונות אשר להן צרכים שונים. ילדים עם קשיים רגשיים יקבלו מענה על ידי פיתוח תחושת מסוגלות והערכה עצמית גבוהה יותר, באמצעות קבלה והכלה של אופיו הייחודי של הילד. בנוסף, חיזוק מוקדי הכוח שלו ומתן אפשרות ליצירת חוויות הצלחה. המרחב הטיפולי מאפשר גם התמודדות עם רגשות מורכבים יותר כמו תסכול, כעס או קנאה. העבודה אל מול הגינה כתמונת מראה לנפש מסייעת לילד להעביר את הדברים שלמד החוצה אל עולמו הפרטי. גם עבור ילדים עם קשיים חברתיים  הגינה מאפשרת למידה עצמית. ישנו צורך בשיתוף פעולה עם ילדים אחרים, לעבר מטרה מסוימת שדורשת דיאלוג. הילד עושה שימוש במיומנויות חברתיות הכרחיות כמו היכולת לבחור מתי להתעקש ומתי לוותר והיכולת לקבל תפקיד בקבוצה כאשר במידת הצורך נעשה שיקוף ותיווך של הסיטואציה החברתית. בנוסף, עבור ילדים עם קשיים התנהגותיים מאפשרת הגינה שיעור חשוב על וויסות עצמי ודחיית סיפוקים. בנוסף, עבור ילדים עם קשיים אלו עבודות מלאכה מתמשכות, אשר תלויות בתהליך, מסייעות רבות ומאפשרות הפנמה ויישום של השיעורים שלמדו. הגינון הטיפולי פונה כמובן גם לילדים בעלי קושי מוטורי, ועבור ילדים עם מערכת חושית מוגברת והוא מאפשר פיתוח מיומנויות של מוטוריקה גסה ועדינה, תיאום עין יד ועוד. באמצעות חשיפה הדרגתית ומבוקרת לומד הילד כי הטבע, האדמה והצמחים לא מזיקים ואף עשויים להועיל לו כשהוא מחזיק בידע ובבחירה במה לגעת ובה לא.

מאמרים וכתבות

  1. לטפל בילדים בעזרת הטבע 

  2. האנשים שנעזרים בגינון כשיטת טיפול ודרך התמודדות עם אובדן - 

  3. גינון טיפולי בקרב ילדים בעלי צרכים מיוחדים - 

  4. סקירה על גינון טיפולי מתוך אתר האינטרנט של בית חולים רעות-

  5. זרעים של תקווה: הגינון הפך לתקווה של נפגעי נפש-

  6. גינון טיפולי עבור ילדים בעלי נכויות-

מאמרם
גלריה

עמק איילון 3, תל אביב - יפו

054-8122842

yoni_mandelbaum86@hotmail.com

  • Facebook
צרו קשר

תודה על פנייתכם!

צור קש
bottom of page